03-03-09

ROYAL NORD SUCCES VERZEKERD!

 royalNord1966

Royal Nord is een historisch merk van motorfietsen en bromfietsen.

Ets. Nord, Hufkens Bros, Hasselt (1932-1980).

Belgisch merk dat werd opgericht door de broers Jean en Achille Hufkens, die in de jaren twintig wegraces reden voor Gillet Herstal en Saroléa. De merknaam werd waarschijnlijk ontleend aan een Brussels hotel.

Eerst werden er rijwielen met een 100 cc hulpmotor en 125 cc motorfietsen gemaakt, maar al in 1933 kwam er een model van 175 cc. Na de Tweede Wereldoorlog ging de productie door en in 1951 presenteerde Royal Nord gemotoriseerde tandems en bromfietsen. In 1952 waren er modellen met 125- en 150 cc blokken van Gillet, Maico en ILO.

Daarna ging men aan badge-engineering doen: de Maico Taifun en een 250 cc Maico kregen een merkplaatje van Royal Nord. Eind jaren vijftig ging Royal Nord zich voornamelijk richten op de productie van bromfietsen, vrijwel zonder uitzondering zeer mooie sportmodellen. Ze verkochten zo goed dat er opnieuw aan badge-engineering werd gedaan, maar nu werden Royal Nord-bromfietsen verkocht als FN, Gillet of Saroléa.

Intussen werden er zoveel bromfietsen verkocht in Belgisch Congo dat er in Leopoldstad en Elisabethstad ook Royal Nord-fabrieken werden gebouwd. De Kongolese onafhankelijkheid in 1960 was dan ook een grote klap voor het Belgische merk. Men probeerde met de productie van grasmaaiers het hoofd boven water te houden. De komst van Honda op de Belgische bromfietsmarkt was een tweede klap.

Toch verkocht Royal Nord meer bromfietsen dan men kon produceren. En dat ondanks een relatief hoge prijs. In 1980 sloot de fabriek, maar de Royal Nord rijwielhandel in Hasselt bestaat nog steeds. De winkel wordt uitgebaat door de gebroeders Freddy en Marc Hufkens. Men kan er nog steeds fietsen en bromfietsen kopen, echter niet meer van het merk Royal Nord.

 

19:39 Gepost door Fn Rocket 50 in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

hallo ik heb intresse in die royal nord 50cc op de foto , wat is uw vraagprijs ? groetjes

Gepost door: yvette de schrijver | 25-01-11

De commentaren zijn gesloten.